La donzella del Rosselló

Nom: Julià Pascual i Pagès - "Mossèn Julià".
Data de naixement:  21/12/1912 (Camprodon)
Població: Vilallonga de Ter
On la va aprendre: la cantaven dintre el tren, tornant de Lourdes a Puigcerdà i de Puigcerdà a Ripoll.
Lletra:

Una cançoneta 
us la canto jo
d'una donzelleta 
que és del Rosselló.

Mon amor primera, 
mon amor molt bo,
t'emportes la palma
de tot Rosselló.

Una donzelleta 
que és del Rosselló
i ella cuina i pasta, 
fa bugada i tot.

Mon amor primera, 
mon amor molt bo,
t'emportes la palma
de tot Rosselló. 

Si ella cuina i pasta
fa bugada i tot,
ella renta roba
i en un riu molt gros.

Mon amor primera, 
mon amor molt bo,
t'emportes la palma
de tot Rosselló. 

Si ella renta roba
i en un riu molt gros
i ella l'estenia
en un jardí de flors.


 
Observacions:  Es tracta d'un fragment d'una cançó de malcasats que hem trobat aplegada per primer cop al "Romancerillo catalán" (1882), de Manuel Milà i Fontanals, amb el títol "La quejumbrosa".

Apareix també al Cançoner del Ripollès, recollida com "La minyona del Rosselló" entre els anys 1918 i 1921.

També apareix recollida en diverses ocasions a les publicacions de l'Obra del Cançoner Popular: l'any 1922 a Solsona amb el mateix títol que presentem aquí o l'any 1924 a Amer com a "La bugadera queixosa" entre d'altres.


Mossèn Julià Pascual i Pagès va néixer a Camprodon el 21 de desembre de 1912, en una casa que en deien Can Diumenge. Tenia 4 germans: en Manel, la Carmen, la Maria i la Joaquima, tots solters. Tenien una botiga de roba, que en diuen Can Perals.

Mn. Julià va fer els estudis eclesiàstics al Seminari de Girona des del 1925 al 1940, i fou ordenat prevere el 7 de juny de 1940. Exercí el ministeri sacerdotal com a vicari de Llagostera, el 2 de novembre de 1940; ecònom de Gaserans i encarregat de Grions, l’1 de juliol de 1941; rector de Gaserans i continuà com a encarregat de Grions el 6 de setembre de 1946.

El bisbat de Girona el destinà a la parròquia de Vilallonga de Ter, com a regent, el 20 de febrer de 1951 i durant 35 anys; ecònom de Vilallonga de Ter, el 28 de octubre de 1956; rector de Vilallonga de Ter, el 2 de desembre de 1956. Amb la rectificació dels límits del Bisbat de Girona feta per la Santa Seu, el 6 de juny de 1957, la parròquia de Vilallonga de Ter passà a formar part del Bisbat de Vic.

Fou jubilat el 31 d’agost de 1986, després de 46 anys de vida dedicada a la fe i a la vocació pels altres. Un cop jubilat, va marxar de Vilallonga de Ter i residí a Camprodon. El dia 11 de novembre de 1989 ens va deixar per sempre Mossèn Julià, a l’edat de 77 anys.


* Entrevista realitzada per Jaume Arnella, a inicis dels anys 80. La informació biogràfica del cantador ha estat extreta d'un article escrit per Josep Pla a la revista "Sant Feliu Diu - Revista de Sant Feliu de Buixalleu" del febrer de 2008.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada