El petit vailetNom: Maria Clotas i Batlle
Data de naixement:  1919 (Ventalló)
Població: Figueres
On la va aprendre: dels seus pares quan ella era petita

Lletra:


El petit vailet
de matí s'aixeca
i a llaurar se'n va.
La mestressa és jove
li duu l'esmorzar:
un tupí de sopes
i un crostó de pa.

I una arengadeta
per a fe(r)-l(o) passar.

Jugarem a veure
qui més corrirà:
tu pe(r) la costeta
i jo pel camí pla.

Tu pe(r) la costeta
i jo pel camí pla.Observacions: És una cançó tradicional recollida en diversos cançoners d'arreu de Catalunya amb diferents variants i estrofes. La referència més antiga que trobem està recollida per Jacint Verdaguer abans de l'any 1868, a Riudeperes (Osona). Apareix al llibre "Cançons catalanes recollides per Jacint Verdaguer i acompanyades amb enregistraments del GRFO". 

També l'any 1871, apareix recollida al volum tercer de "Cansons de la terra: Cants Populars Catalans" de Francesc Pelagi Briz.
Joan Amades explica que és un ball rodó de nenes provinent d'una dansa-cerimònia femenina que es ballava al voltant d'un minyó i que estava encaminada a afavorir la sembra. Molts cançoners la publiquen doncs com a cançó de caràcter infantil.
Tot i així, tal i com explica Jaume Ayats al llibre "Explica'm una cançó - 20 tradicionals catalanes", només cal fixar-s'hi una mica per veure que es tracta d'una balada de caràcter eròtic i sobre un cornut -com tantes d'altres-. Es cantava sobretot per carnestoltes i en ambients de taverna.

Hem trobat també dues versions on apareix una variant de l'estrofa 4, al volum IV del Cançoner Popular de Mallorca (1975) amb el nom de "Aquest camp d'herbetes" i "Al camp de Massena".


* Entrevista realitzada per Albert Massip, el novembre de 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada