L'hostal de la Peia

Nom: Julià Pascual i Pagès - "Mossèn Julià".
Data de naixement:  21/12/1912 (Camprodon)
Població: Vilallonga de Ter
On la va aprendre: ---
Lletra:

De l'hostal de La Peia, olà,
dames hi van anar, 
dames hi van anar.

I una en deia a l'altra, olà,
un dia hi podrem anar, olà,
un dia hi podrem anar.

De l'hostal de La Peia, olà,
que molt(s) diners hi ha, 
que molt(s) diners hi ha.

Bé ja en venten tres trucs la porta, olà,
ia la mestressa diu "Qui hi ha?", olà,
la mestressa diu "Qui hi ha?".

Som ... tres dames, olà,
que podríems allotiar?
Que podríems allotjar?
Obra la porta mossa, olà,
i deixa-les passar, olà,
i deixa-les passar.Observacions: És una cançó coneguda també com "L'hostal de la Peira", entre d'altres noms. Es recull en molts i diversos cançoners però la primera referència la trobem de la mà de Manuel Milà i Fontanals dintre "Observaciones sobre la poesia popular: con muestras de romances catalanes" (1853), amb el títol de "La criada del hostal de la Peira".

També la inclou Francesc Pelagi Briz l'any 1866 al volum I de "Cansons de la terra: Cants Populars Catalans" amb el nom de "L'hostal de la Peyra".

N'hem trobat també algunes variants al volum IV del Cançoner Popular de Mallorca (1975), de Rafel Ginard.   Mossèn Julià Pascual i Pagès va néixer a Camprodon el 21 de desembre de 1912, en una casa que en deien Can Diumenge. Tenia 4 germans: en Manel, la Carmen, la Maria i la Joaquima, tots solters. Tenien una botiga de roba, que en diuen Can Perals.

Mn. Julià va fer els estudis eclesiàstics al Seminari de Girona des del 1925 al 1940, i fou ordenat prevere el 7 de juny de 1940. Exercí el ministeri sacerdotal com a vicari de Llagostera, el 2 de novembre de 1940; ecònom de Gaserans i encarregat de Grions, l’1 de juliol de 1941; rector de Gaserans i continuà com a encarregat de Grions el 6 de setembre de 1946.

El bisbat de Girona el destinà a la parròquia de Vilallonga de Ter, com a regent, el 20 de febrer de 1951 i durant 35 anys; ecònom de Vilallonga de Ter, el 28 de octubre de 1956; rector de Vilallonga de Ter, el 2 de desembre de 1956. Amb la rectificació dels límits del Bisbat de Girona feta per la Santa Seu, el 6 de juny de 1957, la parròquia de Vilallonga de Ter passà a formar part del Bisbat de Vic.

Fou jubilat el 31 d’agost de 1986, després de 46 anys de vida dedicada a la fe i a la vocació pels altres. Un cop jubilat, va marxar de Vilallonga de Ter i residí a Camprodon. El dia 11 de novembre de 1989 ens va deixar per sempre Mossèn Julià, a l’edat de 77 anys.* Entrevista realitzada per Jaume Arnella, a inicis dels anys 80. La informació biogràfica del cantador ha estat extreta d'un article escrit per Josep Pla a la revista "Sant Feliu Diu - Revista de Sant Feliu de Buixalleu" del febrer de 2008.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada