Sant Isidro

Nom del grup: Cor Filles de Maria (ex-components)
Cantadores de la gravació: Nita Noguera, Carme Rossell i Terris, Salvadora Noguera, Emília Puigderrajols, Teresa Tort i Matamala, Carme Tort i Matamala, Maria Tort i Matamala i Montserrat Ripoll.
Població: Sant Hilari SacalmLletra:

(Sant) Isidro, zidro, zidro;
sant Isidro llaurador.
Que en va anar a robar les faves,
del camp del senyor rector.

-no recorden la lletra-
(Sant) Isidro, zidro, zidro;
sant Isidro llaurador.


Partitura:

Observacions:  És una variant popular de la cançó que ja recollia l'any 1853 Milà i Fontanals a "Observaciones sobre la poesia popular: con muestras de romances catalanes" amb el mateix títol. També com a Sant Isidro l'aplega l'any 1871 Francesc Pelagi Briz al volum III de "Cansons de la terra: Cants Populars Catalans".

A Sant Hilari també es recorda el fragment:

El senyor rector li atrapa
i li fot un cop de bastó. 

A St. Hilari, el dia 14 de maig, vigília de St. Isidre, baixaven els pagesos ben mudats i cantaven aquesta cançó pels carrers del poble per fer de reclam a la gent. A la nit, cremaven els fogarons (semblant a la revetlla de St. Joan). La diada de St. Isidre era tinguda com pel final del mal temps i l'inici de la primavera, a St. Hilari un xic retardada. El 15 de maig era festa grossa pels pagesos i per tothom i es feia un gran ofici i una processó pels carrers amb la imatge del sant portada pels camperols. El Cor Filles de Maria estava dirigit per Josep Cloés "Pepet de Saleta", cec i intèrpret d'harmònium a l'església. El dijous sant era el dia que el cor lluïa més (fins i tot estrenaven peces de roba). Aquest dia baixaven l’harmònium a la plaça perquè el director pogués acompanyar els cants. Les filles de Maria i el cor Parroquial eren dos cors diferents i que més endavant es van unir. En Pepet va morir l’any 1952.


 
* Gravació extreta del treball d'Antoni Miralpeix "La música tradicional a St. Hilari" (1999).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada