La pastoreta

 

Nom: Joan Arnau i Serra
Data de naixement: 1941 (Les Planes d'Hostoles)
Població: Les Planes d'Hostoles
On la va aprendre: de la seva àvia i del seu pare.Lletra:


Què li donarem a la pastoreta?
Què li donarem per anar a ballar?
Jo li'n donaria una caputxeta
i a la muntanyeta la faria anar.

A la muntanyeta no neva ni plou
i a la terra plana tot el vent ho mou.
Sota l'ombreta, ombreta, l'ombrí,
flors i violes i romaní.


Observacions: Aquesta cançó apareix recollida a la majoria de cançoners. La primera referència que tenim d'aquesta cançó és de l'any 1866, al volum I de "Cansons de la terra: Cants Populars Catalans" de Francesc Pelagi Briz i amb el nom de "La pastoreta".

També la trobem dintre "40 cançons populars catalanes" (1909) de la Biblioteca Popular de "L'Avenç" amb el mateix títol que Briz.

N'hem trobat alguna variant dins "Les cançons de Mataró" (edició de Jaume Arnella del 2004 sobre missió de recerca dels anys 1932-1933 per l'Obra del Cançoner Popular, de Joan Tomàs i Esteve Albert):

Què li'n donarem a la pastoreta,
què li'n donarem per anar a ballar?
Unes sabatetes n'hi vull comprar
i a la muntanyeta la vull fer anar.

I a la muntanyeta que hi trona i e.hi plou
i a la terra plana que el vent s'hi mou.

Sota l'ombreta, l'ombreta, l'ombrí,
flors i violes i romaní.


Joan Arnau i Serra és nascut a les Planes l’any 1941. Va estudiar als Fossos de Figueres i a l’Escola d’Enginyers de Terrassa. Del 1960 fins el 2000 va treballar de Topògraf i Tècnic en disseny gràfic col.legiat, sobretot en l’apartat de replanteig i control d’Obra Pública.

Al 2001 i ja retirat del camp laboral, juntament amb Jaume Arnella investiga i reprodueix les cançons recollides a les Planes l’any 1922 pels mestres Joan Tomàs i Joan Llongueras i les presenten en públic durant sis anys, amb el nom de LES PLANES 1922.


* Enregistrament realitzat el maig de 2014 per Joan Arnau i Serra. L'enregistrament, la fotografia i tota la informació biogràfica ha estat proporcionada per ell mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada