Goigs de les botifarres

Nom: Cèsar Lahoz i Quijera
Data de naixement: 1931
Població: Sant Hilari Sacalm
On la va aprendre: ---

Lletra:

En aquesta porta som(s),
no hi som(s) pas per res de mal;
si amb res vos agravieu,
us desitgem que ens ho digau.

D'això no en farem cabal
i seguirem nostre guia;
Déu vos guard tots quan teniu
oh gentil, Verge Maria.

Som, som, som, 
som, som, som, som, 
som-som, som-som,
som, som, som, som, som...

 
Observacions: És un fragment d'uns goigs profans i antics de caramelles. Segons Joan Amades n'hi ha referències en fulls solts del s.XVIII amb el títol "Cobles de les Botifarres per les Caramelles de Pasqua" i més tard, es troba en fulls on s'hi inclouen diverses cançons de l'estil. Veiem-ne aquest exemple de l'any 1844 extret del blog "Quin goig de goigs".

També en tenim referència al volum IV de "Cansons de la terra" (1874) de Francesc Pelagi Briz amb el nom de "Caramellas" (amb una melodia diferent) així com en algunes publicacions en premsa de finals del XIX.


En Cèsar tocava la trompeta a la mili i havia cantat al cor Guilleries (o Cor d'en Pau Torner). L'any 1958 va iniciar la banda de trompetes i tambors del Via Crucis.

La Coral d'en Pau Torner estava formada per gent de bosc i obrers. Eren uns 40 ó 50 homes que baixaven al poble expressament per assajar els dissabtes i diumenges a la tarda. Cantaven a l'església, a la processó de Setmana Santa i per Pasqua (caramelles i sardanes). En Pau Torner -Pau Ridaura de nom i torner d'ofici- també va ser el director de l'"Orfeó Guilleries" i durant un temps va tocar el fiscorn i la tenora en una orquestra d'Arbúcies.


* Gravació extreta del treball d'Antoni Miralpeix "La música tradicional a St. Hilari" (1999).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada