Santa Llúcia de la Bisbal
Nom: Joan Vernedas i Puig (Xacó)
Data de naixement: 1922
Població: Sant Hilari Sacalm
On la va aprendre: ---

Lletra:

Santa Llúcia de la Bisbal,
tretze dies d'aquí a Nadal.
Santa Llúcia de la Bisbal,
tretze dies d'aquí a Nadal.


Observacions:  No es coneix exactament si la cantarella té a veure amb la Bisbal d'Empordà (hi ha una ermita dedicada a la santa molt propera a aquesta població), amb la Bisbal de Falset (on s'hi troba l'anomenada cova de Sta. Llúcia) o bé fa referència a la capella de Sta. Llúcia annexa a la catedral de Barcelona, davant del palau episcopal (Bisbal --> adjectiu, propi de bisbe).

A Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) s'hi venera Santa Llúcia de Puigmal i la cantarella, per tant, també s'hi adaptava.

Santa Llúcia és la patrona dels sastres i les modistes. Segons explica en Joan, hi havia el costum que tota la canalla sortís el dia abans d'aquesta data a collir màstecs espigats i, si no en trobaven, agafaven ginestes per poder fer les atxes i encendre-les a la nit mentre corrien pel carrer fent aquesta cantarella. Acabada la guerra, va arribar a St. Hilari un caporal de la guàrdia civil que no coneixia aquest costum; quan va veure la mainada corrent amb les atxes enceses els va voler tancar a la presó. L'alcalde de l'època, Enric Serras, va dir al caporal "tenga en cuenta, señor cabo, que esto es una tradición, y una tradición es una ley".


En Joan, sastre de professió, va ser el 2n president del Via Crucis de Sant Hilari, a mitjans s. XX. Va dissenyar els vestits dels "armats" aprofitant la tela que van abandonar de les cortines de l'hospital militar de la Font Picant. Fundador del cor Nois Alegres l'any 1946 i sense coneixements de solfeig.


* Gravació extreta del treball d'Antoni Miralpeix "La música tradicional a St. Hilari" (1999).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada