El cant del poble

 

Nom: Joan Arnau i Serra
Data de naixement:  1941 (Les Planes d'Hostoles)
Població: Les Planes d'Hostoles
On la va aprendre: del seu pare, baríton del Coro Retorn Planenc, de Les Planes


Lletra:

Glòria, catalans, cantem!
Cantem amb l’ànima!
Un crit i una sola veu:
Visca la pàtria!

La nostra terra n'és redimida!
El gran moment és arribant!

Joia que ha inflamat el cel,

falç i ginesta.
Voli sobre el front d'estel
de la senyera!Tenim el(s) braços per defensar-la!
Ningú ens prendrà la nostra llibertat!
Observacions: És un fragment de la cançó escrita per Josep Maria de Segarra amb música d'Amadeu Vives (basada en l'obra "Els xiquets de valls" de Josep Anselm Clavé).

La cançó va ser un encàrrec del poeta i polític Ventura Gassol quan, tornat del primer exili després de la mort del dictador Miguel Primo de Rivera, pensava que calia crear un nou himne nacional substituïnt "Els segadors". L'Orfeó Català el va estrenar el 18 d'abril de 1931, però el canvi no va prosperar entre la gent.

Joan Arnau i Serra és nascut a les Planes l’any 1941. Va estudiar als Fossos de Figueres i a l’Escola d’Enginyers de Terrassa. Del 1960 fins el 2000 va treballar de Topògraf i Tècnic en disseny gràfic col.legiat, sobretot en l’apartat de replanteig i control d’Obra Pública.

Al 2001 i ja retirat del camp laboral, juntament amb Jaume Arnella investiga i reprodueix les cançons recollides a les Planes l’any 1922 pels mestres Joan Tomàs i Joan Llongueras i les presenten en públic durant sis anys, amb el nom de LES PLANES 1922.

Actualment, està a punt d’editar els seus segon i tercer llibres sobre Les Planes, amb els títols de "Llegendes de les Planes d’Hostoles i altres romanços" i "Avui que encara la memòria no em falla". 


* Enregistrament realitzat el maig de 2014 per Joan Arnau i Serra. L'enregistrament, la fotografia i tota la informació biogràfica ha estat proporcionada per ell mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada