Cançó dels roders
Nom: Joan Vernedas i Puig (Xacó)
Data de naixement: 1922
Població: Sant Hilari Sacalm
On la va aprendre: la cantaven els roders

Lletra:

Quan l'engegaran, 
darà gust el veure;
amb un girar d'ulls
tindrà feta la feina.


Observacions: 

"Abans de descobrir-se la Font Picant, Sant Hilari era un poble rural que vivia del bosc. La indústria era el carbó, la llenya i sobretot els rodells (cèrcols per a botes). Hi ha documents que constaten que al s.XV ja hi havia roders i, abans de la guerra civil del 1936, uns tres-cents hilariencs vivien d'aquest ofici. 

L'avi d'en "Xacó", en "Jové", va fer unes màquines per fer rodells i això va crear un malestar enorme entre la gent de l'ofici, que veia perillar la feina amb aquesta nova màquina que els faria la competència i que podia assumir tota la producció del poble. Val a dir que la màquina fracassà perquè, quan trobava un nus, allà on la persona el sorteja i el passa, no ho podia fer i petava el rodell. Per aquest motiu, la gent de l'ofici va fer aquesta cançó en pla irònic, de la qual només se'n recorda aquest fragment."

 
En Joan, sastre de professió, va ser el 2n president del Via Crucis de Sant Hilari, a mitjans s. XX. Va dissenyar els vestits dels "armats" aprofitant la tela que van abandonar de les cortines de l'hospital militar de la Font Picant. Fundador del cor Nois Alegres l'any 1946 i sense coneixements de solfeig.


* Gravació i informació extreta del treball d'Antoni Miralpeix "La música tradicional a St. Hilari" (1999).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada