Ball de rams

 

Nom: Joan Arnau i Serra
Data de naixement:  1941 (Les Planes d'Hostoles)
Població: Les Planes d'Hostoles
On la va aprendre: ---


Lletra:

Quan refila el cornetí
es remou tot l'envelat,
doncs ja se sap què vol dir:
que el Ball de Rams ha arribat.

No em faré pas el distret
com acostuma a fer algú,
content me'n gasto un duret
i em compraré el ram per tu.

Ai, Maria! Ai, Maria,
que ets formosa!
Tens les calces, 

tens les calces de setí!

Ai, Maria,
que ditxós que jo seria!
Ai, Maria! Ai, Maria,
si ballessis sempre amb mi.
Ai, Maria! Ai, Maria,
si et volguessis casar amb mi!Observacions: És una composició (vals-jota) dels anys 30 del s.XX, feta per Josep Casas i Augé (Barcelona, 1913-1988) emmarcada en la tradició del "ball de rams".

Segons el "Diccionari de la Dansa, dels entremesos i dels instruments de música i sonadors" (1936) de Francesc Pujol i Joan Amades: "Aquest qualificatiu designa danses de diferents noms i diferents caients, a les quals és aplicat (aquest nom) pel fet de vendre's o sortejar-se, abans de ballar-les, rams que els balladors compren per obsequiar les balladores i que són venuts pels pavordes en benefici de l'organització de la ballada".

El primer enregistrament d'aquesta sembla ser de "Orquestra Demon con Cuarteto Vocal Orpheus" de l'any 1946. El grup La Trinca va tornar a repopularitzar la cançó l'any 1970 incloent-la a l'àlbum "Festa Major". Casas i Augé, en els últims anys de la seva vida, també va ser arranjador de composicions d'aquest últim grup.

Joan Arnau i Serra és nascut a les Planes l’any 1941. Va estudiar als Fossos de Figueres i a l’Escola d’Enginyers de Terrassa. Del 1960 fins el 2000 va treballar de Topògraf i Tècnic en disseny gràfic col.legiat, sobretot en l’apartat de replanteig i control d’Obra Pública.

Al 2001 i ja retirat del camp laboral, juntament amb Jaume Arnella investiga i reprodueix les cançons recollides a les Planes l’any 1922 pels mestres Joan Tomàs i Joan Llongueras i les presenten en públic durant sis anys, amb el nom de LES PLANES 1922.

Actualment, està a punt d’editar els seus segon i tercer llibres sobre Les Planes, amb els títols de "Llegendes de les Planes d’Hostoles i altres romanços" i "Avui que encara la memòria no em falla". 


* Enregistrament realitzat el maig de 2014 per Joan Arnau i Serra. L'enregistrament, la fotografia i tota la informació biogràfica ha estat proporcionada per ell mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada