Les noies de Camprodon

Nom: Francisca Busquets i Elias
Data de naixement:  10/08/1917 (St. Hilari Sacalm)
Població: Sant Hilari Sacalm
On la va aprendre: del seu pare.

Lletra:

Les noies de Cambrodon
són fresques i regalades;
tres o quatre que n'hi han,
les unes més que les altres.

Mentre estaven espigolant,
ia els hi conten les manades:
la una diu que en té nou,
l'altra les hi han robades.

A detràs d'un gabaió
a plorar se n'és anada.
Que el seu galant ho ha sentit:
de què esteu tan enu(t)jada?

No en teniu que plorar
ja us seran tornades.
Observacions:  Segons Joan Amades,  es tracta d'una cançó que era típica de les espigoladores, les noies que collien les espigues que havien caigut als segadors durant la segada.

La mateixa cançó la coneixem també com "Les ninetes del Mallol" (en aquest mateix web), "Les ninetes de Cervera" (Obra del Cançoner Popular) o "Quatre noies del Pallars" (Cançoner del Ripollès). Francesc Pelagi Briz la recull al volum cinquè de "Cansons de la terra V" l'any 1877. Més tard, Milà i Fontanals al seu Romancerillo Catalán (1882), amb el títol de El robo de moragas. Al Cançoner del Ripollès, recollida a Ripoll (1915) i a St. Joan de les Abadesses, hi apareix amb el nom de "Les nines del Maiol" o "Les noies del Maiol". 

També hem trobat aquesta cançó recollida també l'any 1922 en una de les missions de recerca de l'Obra del Cançoner Popular d'en Joan Llongueres i en Joan Tomàs a Les Planes d'Hostoles (Garrotxa), amb el nom de "L'espigolera". 


La Francisca Busquets, pagesa -guardava les vaques- i mestressa de casa,  va viure la seva infantesa a diferents cases de pagès de St. Hilari: a la Gavarra fins als 8 anys, després a la Burgada i, quan es va casar, a Pigot (terme municipal d'Arbúcies). Als anys 70 va anar a viure altre cop a St. Hilari.


* Gravació extreta del treball d'Antoni Miralpeix "La música tradicional a St. Hilari" (1999).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada