En Becaina

Nom: Francisca Busquets i Elias
Data de naixement:  10/08/1917 (St. Hilari Sacalm)
Població: Sant Hilari Sacalm
On la va aprendre: del seu pare.Lletra:

Io el cos us el entrego
i dono l'ànima a Déu.


I al obrir-ne la porta 
de pal a pal,
d'aquesta feta
algú hi prendrà mal.
En el pla de l'escala
feren l'assaig,
en el pla de la hiera
morí el gavatx.Observacions:  Són dos fragments curts recollits com a dues cançons diferents però que formen part de la mateixa. Tal i com hem trobat dintre el "Romancerillo catalán" (1882) de Manuel Milà i Fontanals, es tracta d'una cançó dedicada al bandoler "Vacayna".

Martí Plademunt "Becaina" era fill d'Osor i va ser esquarterat a Girona el 1829. Segons Josep Gibert al llibre "Cançons de bandolers i lladres de camí ral" (1948 i reeditat l'any 1989): "... Fou tal la impressió que degué produir als gironins, que no n'havien vist mai cap, que sorgí la dita local de "fer la fi d'en Becaina", quan es volia predir el mal acabament d'una persona...". Gibert afegeix: "... Per tal que servissin d'exemple, els membres arrencats del seu cos foren posats dins de gàbies i repartits pels indrets que havia terroritzat. Encara ben entrada la segons meitat del segle passat es podien veure, secs i ressecs, i fastigosos com no cal dir, una cuixa al penyal del far, l'altra al pont de Susqueda i la testa en un roure prop d'Osor".


La Francisca Busquets, pagesa -guardava les vaques- i mestressa de casa,  va viure la seva infantesa a diferents cases de pagès de St. Hilari: a la Gavarra fins als 8 anys, després a la Burgada i, quan es va casar, a Pigot (terme municipal d'Arbúcies). Als anys 70 va anar a viure altre cop a St. Hilari.


* Gravació extreta del treball d'Antoni Miralpeix "La música tradicional a St. Hilari" (1999).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada