Que la gent de CatalunyaNom: Maria Cros i Serra (amb la seva germana Lola)
Data de naixement:
1924 (Peralada)
Població: Peralada
On la va aprendre: ---
Lletra:


Que la gent de Catalunya
volem ser independents.
Tot català i de pare i mare
que és el llenguatge que es deu parlar;
n'hi ha català que n'és molt imbècil
que pel seu fill se'n fa dir "papá".


   
Observacions:  No hem trobat aquesta cançó recollida enlloc més.


La Maria ha viscut sempre a Peralada i diu que si encara recorda les cançons és perquè les ha anat cantant als fills, néts i ara a la besnéta. La Lola es va casar i va anar a viure a Barcelona, on encara resideix a casa d'un dels fills.

Expliquen que el seu pare sempre xiulava cançons i que només va deixar de xiular el temps que elles van estar malaltes del tifus. Van estar molt malaltes, sobretot la Maria, que explica que fins i tot, un dia que tocaven a morts, la gent del poble es pensava que tocaven per ella ja que després del tifus va enllaçar amb pulmonia.

A casa les germanes Cros es cantava a totes hores. A l'hivern a la vora del foc, a la cuina i a l'estiu paraven la fresca al carrer i sempre hi havia algú que hi posava tonada. La Lola explica que treballant al camp els tres germans feien "guerra de cançons" es posaven a cantar, cadascú la seva cançó per tocar els nassos al pare. La Maria va treballar a les caves de Peralada i allí, les noies, sobretot en torns de nit, passaven les hores cantant.


* Entrevista realitzada per Anna Vila i Font, el juliol de 2014. Fotografia i informació biogràfica facilitada per ella mateixa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada