La rotllí, rotllí, rotllanaNom: Maria Cros i Serra (amb la seva germana Lola)
Data de naixement:
1924 (Peralada)
Població: Peralada
On la va aprendre: a l'escola o al que elles anomenen "Patronat".
Lletra:

A l'istiu, poc a poquet
perquè la calor és molt forta.
I a l'hivern (a)nem depresset
tot fent-nos passar el fred.

Volta va, volta va,
la rotllí, rotllí, rotllana.
Volta va, volta va,
i sens parar (i voltarà?). 

- I un rotllo petit al mig, de les més petites i un rotllo gros a fora...-

Mentre el rotllo va rotllat,
la rotllet fa ball manetes;
mentre el rotllo va rotllat,
la rotllet va caminant. 

- A llavors, el rotllet es posa a caminar...-

Volta va, volta va...

   
Observacions:  És una cançó original del pedagog, músic i poeta Joan Llongueres i Badia (Barcelona, 1880 – 1953), introductor del mètode Jacques-Dalcroze a Catalunya. La primera publicació és de l'any 1922, per a veu i piano.
Aquí es pot escoltar la cançó publicada l'any 1948 per Fábrica de Discos Columbia - Juan Inurrieta, i interpretada pels "Coros mixtos de L'Institut Catalá de Rítmica i Plástica".


La Maria ha viscut sempre a Peralada i diu que si encara recorda les cançons és perquè les ha anat cantant als fills, néts i ara a la besnéta. La Lola es va casar i va anar a viure a Barcelona, on encara resideix a casa d'un dels fills.

Expliquen que el seu pare sempre xiulava cançons i que només va deixar de xiular el temps que elles van estar malaltes del tifus. Van estar molt malaltes, sobretot la Maria, que explica que fins i tot, un dia que tocaven a morts, la gent del poble es pensava que tocaven per ella ja que després del tifus va enllaçar amb pulmonia.

A casa les germanes Cros es cantava a totes hores. A l'hivern a la vora del foc, a la cuina i a l'estiu paraven la fresca al carrer i sempre hi havia algú que hi posava tonada. La Lola explica que treballant al camp els tres germans feien "guerra de cançons" es posaven a cantar, cadascú la seva cançó per tocar els nassos al pare. La Maria va treballar a les caves de Peralada i allí, les noies, sobretot en torns de nit, passaven les hores cantant.


* Entrevista realitzada per Anna Vila i Font, el juliol de 2014. Fotografia i informació biogràfica facilitada per ella mateixa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada