La pubilletaNom: Maria Cros i Serra (amb la seva germana Lola)
Data de naixement:
1924 (Peralada)
Població: Peralada
On la va aprendre: No ho recorda.


La pubilleta 2006-2007


Lletra:

El meu pare vol casar-me amb un jove de ciutat
que a l'estiu ve a la masia i de mi s'ha enamorat.
Oidà, oidà però (io) no m'hi vull casar,

oidà, oidà però (io) no m'hi vull casar.

(I) allà dalt de la muntanya n'hi pastura un bell ramat
i el pastor que les guarda n'és el meu enamorat.
Oidà, oidà i amb aquell me vull casar,

oidà, oidà i amb aquell me vull casar.

   
Observacions:  És una cuplet en forma de sardana, creat abans de l'any 1921 -primera referència que hem trobat-. Està composat per Joan Ribé (i Baró?) i amb lletra de Toribi Torrents i Rourell (Biorito). Aquí hi ha una lletra més extensa.La Maria ha viscut sempre a Peralada i diu que si encara recorda les cançons és perquè les ha anat cantant als fills, néts i ara a la besnéta. La Lola es va casar i va anar a viure a Barcelona, on encara resideix a casa d'un dels fills.

Expliquen que el seu pare sempre xiulava cançons i que només va deixar de xiular el temps que elles van estar malaltes del tifus. Van estar molt malaltes, sobretot la Maria, que explica que fins i tot, un dia que tocaven a morts, la gent del poble es pensava que tocaven per ella ja que després del tifus va enllaçar amb pulmonia.

A casa les germanes Cros es cantava a totes hores. A l'hivern a la vora del foc, a la cuina i a l'estiu paraven la fresca al carrer i sempre hi havia algú que hi posava tonada. La Lola explica que treballant al camp els tres germans feien "guerra de cançons" es posaven a cantar, cadascú la seva cançó per tocar els nassos al pare. La Maria va treballar a les caves de Peralada i allí, les noies, sobretot en torns de nit, passaven les hores cantant.


* Entrevista realitzada per Anna Vila i Font, el juliol de 2014. La versió del curs 2006-2007 va estar enregistrada pels alumnes de Robert Pellicer i Viader de l'Escola de Peralada. Fotografia i informació biogràfica facilitada per Anna Vila.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada