La minyona de LlançàNom: Maria Garnatxe i Garriga
Data de naixement:  18/02/1926 (Vilallonga de Ter - Ripollès)
Població: Girona (St. Daniel)
On la va aprendre: No ho recorda.

Lletra:

Una cançoneta nova
bé l'haureu sentit cantar
n'és treta d'una minyona
i a la vila de Llançà.

Si n'hi han tres que la festegen,
tots tres s'hi volen casar...
Observacions: És un fragment molt breu d'una cançó que, per la primera estrofa en podria semblar una però pels dos versos que continuen n'és una altra.

Els primers versos, que es refereixen a una noia de Llançà, els hem trobat en una cançó del Fons de Música Tradicional, recollida l'any 1938 i amb el títol de "Catarineta". Seguint aquesta línia, ja trobem una cançó semblant aplegada per Manuel Milà i Fontanals al "Romancerillo catalán" (1882) amb el nom de "El mal médico". L'any 1925 a Olot se n'aplega una versió amb el nom de "Caterina" o, amb el mateix nom, a Figueres l'any 1926 dintre l'Obra del Cançoner Popular.
Si ens atenem als dos últims la cançó sembla ser la coneguda com "La minyona de l'Empordà" (no s'ha confondre-la amb "La noia de l'Empordà") o "L'Andorrana".


La primera referència que tenim és aquesta, recopilada per Milà i Fontanals amb el nom de "Compensación". Al mateix "Romancerillo" trobem una breu anotació d'una cançó amb el mateix títol que proposem: "La niña del valle de Andorra". També l'hem trobat a "El cançoner del Calic" (1913) de Joan Serra i Vilaró -amb el nom de "l'Andorrana"- o al Cançoner del Ripollès, recollida a Ripoll i Les Llosses als anys 1919 i 1920.* Entrevista realitzada per Albert Massip, el juliol de 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada