El cant del pobleNom: Maria Cros i Serra (amb la seva germana Lola)
Data de naixement:
1924 (Peralada)
Població: Peralada
On la va aprendre: ---


Lletra:

Glòria, catalans, cantem!
Cantem amb l’ànima!
Tots amb una sola veu:
Visca la pàtria!

La nostra terra n'és redimida!
El gran moment n'és arribat!
Fora els ultratges! Lluny la mentida!
Ningú ens prendrà la nostra llibertat!


Observacions: És un fragment de la cançó escrita per Josep Maria de Segarra amb música d'Amadeu Vives (basada en l'obra "Els xiquets de valls" de Josep Anselm Clavé).

La cançó va ser un encàrrec del poeta i polític Ventura Gassol quan, tornat del primer exili després de la mort del dictador Miguel Primo de Rivera, pensava que calia crear un nou himne nacional substituïnt "Els segadors". L'Orfeó Català el va estrenar el 18 d'abril de 1931, però el canvi no va prosperar entre la gent.

La Maria ha viscut sempre a Peralada i diu que si encara recorda les cançons és perquè les ha anat cantant als fills, néts i ara a la besnéta. La Lola es va casar i va anar a viure a Barcelona, on encara resideix a casa d'un dels fills.

Expliquen que el seu pare sempre xiulava cançons i que només va deixar de xiular el temps que elles van estar malaltes del tifus. Van estar molt malaltes, sobretot la Maria, que explica que fins i tot, un dia que tocaven a morts, la gent del poble es pensava que tocaven per ella ja que després del tifus va enllaçar amb pulmonia.

A casa les germanes Cros es cantava a totes hores. A l'hivern a la vora del foc, a la cuina i a l'estiu paraven la fresca al carrer i sempre hi havia algú que hi posava tonada. La Lola explica que treballant al camp els tres germans feien "guerra de cançons" es posaven a cantar, cadascú la seva cançó per tocar els nassos al pare. La Maria va treballar a les caves de Peralada i allí, les noies, sobretot en torns de nit, passaven les hores cantant.


* Entrevista realitzada pels alumnes de Robert Pellicer i Viader a l'Escola de Peralada durant el curs 2006-2007. Fotografia, informació biogràfica i enregistrament facilitat per Anna Vila i Font.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada