L'orfenet

 

Nom: Joan Arnau i Serra
Data de naixement:  1941 (Les Planes d'Hostoles)
Població: Les Planes d'Hostoles
On la va aprendre: del seu pareLletra:

L’orfenet va de camí,
peu descalç i poca roba,
un allau de pluja i vent
a una balma se l’emporta.
Pobre orfenet,
plora de fred,
plora de fred
i tot tremola.

A la balma aixoplugat,
mira al ras i s’esbraona,
no s’ovira ni un ramet,
ni un coscoll, ni una gatosa.
Pobre orfenet,
plora de fred,
plora de fred,
mirant a fora.

Al seus peus cau un ocell
decandit i sense força;
el recull tremolejant
i amb l’alè tot el retorna.
Pobre orfenet,
plora de fred,
plora de fred

i ve la fosca.

Amb l’ocell a prop del cor,
s’ha adormit sobre la roca;
quan l’ocell piula al matí,
ell no es mou ni gens ni gota.
Pobre orfenet,
és mort de fred,
és mort de fred
i l’ocell vola.Observacions:  No en sabem l'autoria exacta de la lletra i de la música.

N'apareix una versió -amb la mateixa lletra però amb música diferent- al llibre "Cants escolars catalans - a una veu ab acompanyament (ad libitum) de piano" (1905) de Josep Civil i Castellví. El compositor explica que l'autor del poema és l'escriptor Antoni Bori i Fontestà (Badalona, 1862-1912) però, quan ho comprovem al llibre d'aquest "El trobador català - llibre de lectura en vers destinat als col-legis de nois i noies de Barcelona" (1892), trobem un poema diferent (Del pobre orfe / jo us vull contar / la trista vida / que fa plorar...).
Joan Arnau i Serra és nascut a les Planes l’any 1941. Va estudiar als Fossos de Figueres i a l’Escola d’Enginyers de Terrassa. Del 1960 fins el 2000 va treballar de Topògraf i Tècnic en disseny gràfic col.legiat, sobretot en l’apartat de replanteig i control d’Obra Pública.

Al 2001 i ja retirat del camp laboral, juntament amb Jaume Arnella investiga i reprodueix les cançons recollides a les Planes l’any 1922 pels mestres Joan Tomàs i Joan Llongueras i les presenten en públic durant sis anys, amb el nom de LES PLANES 1922.

Actualment, està a punt d’editar els seus segon i tercer llibres sobre Les Planes, amb els títols de "Llegendes de les Planes d’Hostoles i altres romanços" i "Avui que encara la memòria no em falla". 


* Enregistrament realitzat el maig de 2014 per Joan Arnau i Serra. L'enregistrament, la fotografia i tota la informació biogràfica ha estat proporcionada per ell mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada