La serrana

 

Nom: Joan Arnau i Serra
Data de naixement:  1941 (Les Planes d'Hostoles)
Població: Les Planes d'Hostoles
On la va aprendre: de la seva àvia


Lletra:

I allí a la ciutat de Nàpols
si n'hi havia una serrana
bonica n’és com el sol,
blanca i rúbia i no morena.
Aire que me’n dones aire,
aire que me’n dones pena.

(A) l’una mà porta pistola
que és per la seva defensa,
l’altre mà porta una fona
que molt allarga les pedres.

Aire que me’n dones aire,
aire que me’n dones pena.


De tant que les allargués,
cien leguas tira per terra;
ve venir un cristiano
que molt li a gusta a n’ella.
Aire que me’n dones aire,
aire que me’n dones pena.Observacions: És un fragment d'un romanç antic d'origen castellà conegut com "La serrana de la vera". El primer a recollir-lo a Catalunya va ser Milà i Fontanals dins el "Romancerillo catalán" (1882), amb el mateix nom.

Dins l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, en trobem recollides diverses versions: a Olot (1925), a Besalú (1926) o a Cistella (1927). També la versió que va dictar el besavi d'en Joan Arnau, l'any 1922, predecessora de la que presentem aquí.Joan Arnau i Serra és nascut a les Planes l’any 1941. Va estudiar als Fossos de Figueres i a l’Escola d’Enginyers de Terrassa. Del 1960 fins el 2000 va treballar de Topògraf i Tècnic en disseny gràfic col.legiat, sobretot en l’apartat de replanteig i control d’Obra Pública.

Al 2001 i ja retirat del camp laboral, juntament amb Jaume Arnella investiga i reprodueix les cançons recollides a les Planes l’any 1922 pels mestres Joan Tomàs i Joan Llongueras i les presenten en públic durant sis anys, amb el nom de LES PLANES 1922.

Actualment, està a punt d’editar els seus segon i tercer llibres sobre Les Planes, amb els títols de "Llegendes de les Planes d’Hostoles i altres romanços" i "Avui que encara la memòria no em falla". 


* Enregistrament realitzat el maig de 2014 per Joan Arnau i Serra. L'enregistrament, la fotografia i tota la informació biogràfica ha estat proporcionada per ell mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada