La Brilana

 

Nom: Joan Arnau i Serra
Data de naixement:  1941 (Les Planes d'Hostoles)
Població: Les Planes d'Hostoles
On la va aprendre: de la seva àvia (apresa del seu pare)Lletra:

I on estava la Brilana
dalt d’una sala molt grande,
pentinant sa cabellera
llimpiant sa blanca cara.

I un serpiente verinosu
alante se li apara.
- Valgame, oh Dios del cielu
i la Virgen soberana.

- O ma vida se m’escursa
o ma vida se m’acaba.
- No s’espanti la Brilana
que soy un rei encantadu.

Sols per la teva hermosura
dia i notxe vaig penandu.
Si te cumples mas deseius,
seràs rica i estimada.

Seràs reina de Castilla
i princesa de Granada
o sinó te mataré
amb aquesta cruel espasa.
Observacions: És un romanç antic d'origen castellà. Ja surt anomenat aquí per Milà i Fontanals dintre "Observaciones sobre la poesia popular: con muestras de romances catalanes", l'any 1853.

Dins l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, en trobem recollides diverses versions algunes amb moltes paraules castellanes: Brilana (Besalú, 1926) o Diana (Fortià, 1927). També la versió que va dictar el besavi d'en Joan Arnau, l'any 1922, predecessora de la que presentem aquí.

També va ser recollida a Beget durant els anys 1976-1977 per Amadeu Rosell i Jaume Arnella i publicat posteriorment a Les Cançons de Beget amb el nom de "La Dianita".


Joan Arnau i Serra és nascut a les Planes l’any 1941. Va estudiar als Fossos de Figueres i a l’Escola d’Enginyers de Terrassa. Del 1960 fins el 2000 va treballar de Topògraf i Tècnic en disseny gràfic col.legiat, sobretot en l’apartat de replanteig i control d’Obra Pública.

Al 2001 i ja retirat del camp laboral, juntament amb Jaume Arnella investiga i reprodueix les cançons recollides a les Planes l’any 1922 pels mestres Joan Tomàs i Joan Llongueras i les presenten en públic durant sis anys, amb el nom de LES PLANES 1922.

Actualment, està a punt d’editar els seus segon i tercer llibres sobre Les Planes, amb els títols de "Llegendes de les Planes d’Hostoles i altres romanços" i "Avui que encara la memòria no em falla". 


* Enregistrament realitzat el maig de 2014 per Joan Arnau i Serra. L'enregistrament, la fotografia i tota la informació biogràfica ha estat proporcionada per ell mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada