El pobre terrisser
Nom: Narcís Matas i Sabater (Ciset Barraquer)
Data de naixement: 1916 (Amer - La Selva)
Població: Les Planes d'Hostoles
On la va aprendre: ---Lletra: 

El pobre terrisser,
i el pobre terrissaire
va a parar món pe(r) 'nllà.
'Vendre terrissa blanca, ai!
Ai, ai, ai, ai, ai, ai!


Va a parar món pe(r) 'nllà,
'vendre terrissa blanca
 i al passar al mig del riu,
el ruc li'n cau a l'aiga, ai!

Ai, ai, ai, ai, ai, ai!

 
I al passar al mig del riu,
el ruc li'n cau a l'aiga;

i aixeca't burriquet
que ens en airem a casa, ai!

Ai, ai, ai, ai, ai, ai!

I aixeca't burriquet
que ens en airem a casa;

quan(t) a casa va ser,
trob la porta tancada, ai!

Ai, ai, ai, ai, ai, ai!

'Gu(a)ita pel forat de la clau,

ia en veu dues sotanes:
el podrit del rector
i el berro del vicari.

Que n'estaven a dins
tot sonant a l'Eulària.
L'Eulària n'està al llit,
al llit que n'està mala.
Observacions: És una cançó recollida en diversos llibres. La primera referència que en tenim és a "Cançons catalanes recollides per Jacint Verdaguer i acompanyades amb enregistraments del GRFO", on es recull una versió d'abans de 1868.

També la trobem al Cançoner del Ripollès, primer en un fragment recollit a Torelló probablement entre els anys 1915 i 1919, i després una versió més llarga de Ripoll dels anys 1918-1919.

Apareix també recollida al cançoner de Joan Amades, que la descriu com una peça cantada per pastar fang amb els peus, i que en recull també una versió de Ripoll de l'any 1919.

A l'Obra del Cançoner Popular la tenim recollida d'un home de Bagà (Berguedà), l'any 1926, i també l'any 1927 a Figueres.

També va ser recollida a Beget durant els anys 1976-1977 per Amadeu Rosell i Jaume Arnella i publicat posteriorment a Les Cançons de Beget.

Segons l'etnomusicòleg Jaume Ayats al seu llibre "Explica'm una cançó" (2009), "... aquesta era la balada de cornuts més coneguda i cantada arreu del país...". "A més de ser habitual de les tavernes i del carnestoltes, a l'Empordà encara es canta en les trobades d'amics i de famílies a les barraques del camp".


En Ciset Barraquer va ser pagès fins l’any 1937, quan va anar a la guerra lluitant a diferents fronts de Catalunya, Aragó i Madrid. En finalitzar-se, s’estableix a Les Planes i treballa com obrer fabril.* Gravació realitzada el maig de 2014 per Joan Arnau, Francesc Tomàs i Albert Massip. La fotografia i tota la informació biogràfica l'ha proporcionat en Joan Arnau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada