Les nenes maques de bon dematí

Nom: Rosa Perpinyà i Sais
Data de naixement: 1909 (Verges)
Població: Girona
On la va aprendre: ---

Lletra:

Les nenes maques de bon dematí,
s’alcen i reguen, s’alcen i reguen;
les nenes maques de bon dematí,
s’alcen i reguen el seu jardí.
Jo també en rego el meu hortet,
faves i pèso(l)s, faves i pèso(l)s;
jo també en rego el meu hortet,
faves i pèso(l)s i julivert.

El julivert és el meu consol,
faves i pèsols, faves i pèsols;
el julivert és el meu consol,
faves i pèsols i si déu vol.Observacions: És una variant de la cançó coneguda com "Les nenes maques al dematí". La primera referència que hem trobat d'aquesta cançó ha estat dintre el llibre "Ethologia de Blanes" un llibre sobre el folklore d'aquesta població escrit l'any 1886 per Josep Cortils i Vieta. En copia 8 versos:

Las noyas macas
De bon matí
Cuydan y regan
Lo seu jardí;
Jo també rego
Del meu hortet,
Favas i pésols
Y julivert.

També hem trobat un parell de referències escrites a l'Obra del Cançoner Popular, una recollida l'any 1932 a La Bisbal de Falset (Priorat) amb el nom de "A la carretera de Sarrià" -que acaba amb els primers versos del que seria aquesta cançó- i l'altra, anomenada ara sí amb el nom que ja coneixem, dintre el cançoner "Les cançons de Mataró" (edició de Jaume Arnella del 2004 sobre missió de recerca dels anys 1932-1933 per l'Obra del Cançoner Popular, de Joan Tomàs i Esteve Albert).

L'any 1969 el cantautor (i posterior actor) Miquel Cors publicava en un disc aquest cançó presentada amb el nom de "Els pesolets" i ja com a cançó popular catalana.

Segons s'explica, darrera aquesta cançó d'aparença infantil, hi ha un missatge adreçat a instruir les dones en la seva higiene íntima.


* Entrevista realitzada per Àngel Daban, el maig de 1978.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada