El pobre alegre

Nom: Maria Juscafresa i Camps
Data de naixement: 14/11/1928 (Pujals dels Pagesos)
Població: Pujals dels Cavallers (Cornellà del Terri)
On la va aprendre: apresa a casa, de pares i avis


Lletra:

Sóc pobre i no envejoc
la vida del ric
perquè me la passo
molt més divertit.

El matí em 'xeco,
i me'n vaig a la font,
me rento la cara
i em marxa la son.

I el ric no ho pot fer així,
perquè no és llevat;
jo salto i jo ballo
i amb més llibertat.


Observacions: Aquesta cançó la trobem de forma extesa sobretot com a cançó de Nadal, amb la tornada més habitual "jo canto i m'alegro / quan Jesús és nat". La primera notícia que en tenim és de l'any 1887: n'apareixia una versió recollida per Joan Segura al llibre "Miscelánea Folk-lórica" (amb la tornada religiosa).

Però l'any 1913 al Cançoner del Calic" (1913), de Mn. Joan Serra i Vilaró ja apareixia amb una tornada diferent: "jo canto i m'alegro / i visc ben xalat". 

La variant que presentem, amb cap connotació cristiana, no sabem si és anterior ó posterior a l'habitual. N'hem trobat un altre exemple al Cançoner del Ripollès, recollida a Les Llosses -sembla que als anys 20- que diu "jo canto i m'alegro / i en visc molt trempat". Al costat, l'acompanya una versió amb la tornada habitual també.

A l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, n'hem trobat una versió recollida a la casa de la caritat de Barcelona d'un home del Berguedà, l'any 1926, que aplega les dues tornades per separat. Aclareixen: és la "tornada que es canta fora del temps de Nadal".

* Enregistrament realitzat per la seva néta, Neus Santamaria, l'abril de 2014.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada