Les nenes maques al dematíNom: Fina Barcelona Moreno
Data de naixement:  01/08/1943 (Anglès)
Població: Anglès
On la va aprendre: li cantava la seva mare


 
Lletra:

Les nenes maques al dematí
s’alcen i reguen, s’alcen i reguen.
Les nenes maques al dematí
s’alcen i reguen el seu jardí.

Jo també rego el meu hortet,
faves i pèsols, faves i pèsols.
Jo també rego el meu hortet,
faves i pèsols i julivert.

Julivert meu, com t’has quedat?
Sense cap fulla, sense cap fulla.
Julivert meu, com t’has quedat?
Sense cap fulla i el nas pelat. Observacions:  La primera referència que hem trobat d'aquesta cançó ha estat dintre el llibre "Ethologia de Blanes" un llibre sobre el folklore d'aquesta població escrit l'any 1886 per Josep Cortils i Vieta. En copia 8 versos:

Las noyas macas
De bon matí
Cuydan y regan
Lo seu jardí;
Jo també rego
Del meu hortet,
Favas i pésols
Y julivert.

També hem trobat un parell de referències escrites a l'Obra del Cançoner Popular, una recollida l'any 1932 a La Bisbal de Falset (Priorat) amb el nom de "A la carretera de Sarrià" -que acaba amb els primers versos del que seria aquesta cançó- i l'altra, anomenada ara sí amb el nom que ja coneixem, dintre el cançoner "Les cançons de Mataró" (edició de Jaume Arnella del 2004 sobre missió de recerca dels anys 1932-1933 per l'Obra del Cançoner Popular, de Joan Tomàs i Esteve Albert).
L'any 1969 el cantautor (i posterior actor) Miquel Cors publicava en un disc aquest cançó presentada amb el nom de "Els pesolets" i ja com a cançó popular catalana.

Segons s'explica, darrera aquesta cançó d'aparença infantil, hi ha un missatge adreçat a instruir les dones en la seva higiene íntima.* Entrevista realitzada per Magda Martí, l'octubre de 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada