La Taitona

Nom: Narcisa Bosch
Data de naixement: --- (El veïnat de Salt - Gironès)
Població: Girona
On la va aprendre: ---


La Taitona  


Lletra:

..... Taitona,
Taitona del meu cor,
i escolta una estona
i el vals de l'amor.


No en siguis ingrata,
no em facis patir,
de tant que papejo,
me'n faràs morir.

De cap a cap del carrer,
quan te veig al passar,
'més faig que suspirar-te.
De cap a cap del carrer,
quan te veig al passar,
'més faig que suspirar.


Mira que estic magre,
mira que estic sec,
pateixo cor agre,
no menjo ni bec.
 

Passo les estones
sols pensant en tu,
que io quan me llevo,
me llevo en dejú.
Observacions: Cançó popular cantada en ambients de taverna i d'excursionisme amb un origen incert, situat segurament a finals del s.XIX.

La primera notícia que en tenim és un poema dins el setmanari satíric barceloní "L'Esquella de la Torratxa" del 20 d'octubre de l'any 1883 on es parla de la "Titona":També a la Catalunya Nord és una cançó popular coneguda com "La Titona" o "Ai, Titona" i que actualment sol cantar-se per caramelles o "Goigs dels ous" com ells anomenen. Aquí en tenim un exemple. I aquí n'adjuntem la lletra que canten:


Segons hem trobat a la tesi doctoral de Clara Vilarassa "La particularitat rossellonesa a través de Carles Grandó", aquest poeta i activista de Perpinyà en recollia una estrofa l'any 1919 al seu treball "El sotadialecte català de Perpinyà i de la Plana de Rosselló".

Al gener del 1963 en trobem una referència a la revista "Horizontes" de Banyoles:El grup La Trinca en publicava una versió l'any 1977 dintre l'àlbum "Vestits de milionaris" amb el nom de Tetona. L'any següent, Artur Blasco la recollida a Ansovell (Alt Urgell) amb el nom de "La Teitona", que ha recopilat més tard al volum II de "A peu pels camins dels cançoner". Al 1979 el grup Cap de Creus però també Els Pescadors de l'Escala en van publicar una altra versió.

Molt més tard, l'any 1996, el cantautor rossellonès Jordi Barre publicava el disc "Tradicionals" que també n'incloïa una versió.


* Entrevista realitzada per Àngel Daban, el desembre de 1978 al Geriàtric de Girona. La gravació l'ha facilitada ell mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada