Quan el pare no té pa

Nom: Maria Comas (Maria Nica)
Data de naixement: abans de 1900
Població: Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa)
On la va aprendre: ---


Quan el pare no té pa


Lletra:

Quan el pare no té pa,
la canalla, la canalla;
quan el pare no té pa,
la canalla fa ballar.

Quan el pare no té vi,
la canalla, la canalla,
quan el pare no té vi,
la canalla fa dormir.


Observacions: És una cançó de ball rodó infantil de la qual en tenim una primera referència dins "Jochs de la infancia"(1874) de Francesc de Sales Maspons i Labrós, amb la mateixa lletra:Sembla però que la cançó és més antiga:

Francesc Pujol i Joan Amades recullen al "Diccionari de la Dansa, dels entremesos i dels instruments de música i sonadors" (1936) escriuen de l'existència d'un manuscrit del segle XVIII, segurament barceloní, per a ús d'un sonador de violí que conté una tonada amb el nom de "Villano" i que és una variant de "Quan el pare no té pa".

També està documentada en diversos manuscrits de "llibertats d'orgue" del s. XIX com a cançó popular i sota el títol de "Lo villano no té pa" (Banyoles) o "Lo para no té pa". Les "llibertats d'orgue" eren reculls de música profana i de balls populars que utilitzaven els organistes en diversos moments festius per tocar-los dintre les esglésies.

Existeix un ballet (galop de cortesia) amb el nom de "Fes-te encí, fes-te enllà" o "Fes-te encí, fes-te ençà" que inclou aquesta melodia.


* Entrevista realitzada per Àngel Daban, el desembre de 1978. La gravació l'ha facilitada ell mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada