Maria tallà i cosia

 


Nom: Maria Teresa Pellicer i Lleonart
Data de naixement: 1928 (l'Escala)
Població: l'Escala
On la va aprendre: de la seva àvia Maria Artigas "La gallinaire"Maria tallà i cosia


Lletra:

Maria tallà i cosia
per a son fillet amat;
un dia mentres cosia
en sent una tempestat.

I en surt en a la finestra:
- Veïnes, això què ha estat?
- Ha estat el rei Herodes
que ha entrat en a la ciutat.

Maria, trista i afligida,
'gafà son fillet amat
corrint boscos i muntanyes
i camins destartorats.

En una baixada fonda
en troba un jueu malvat:
- Ai, què porteu vos Maria
'quest farcellet sota el braç?

- Portoc un feixet de tríbol,
tríbol ben atribolat.
- Això no pot ser, Maria,
això és cosa d'infantat.


Observacions:  Aquesta cançó ja surt recollida amb el nom de "El rey Herodes" dintre "Observaciones sobre la poesia popular: con muestras de romances catalanes" de Milà i Fontanals, l'any 1853.

Més tard, l'any 1874 la publicava Francesc Pelagi Briz al volum IV de "Cansons de la terra: Cants Populars Catalans" amb el mateix nom.
 
Tot i ser molt semblant, Joan Amades la recull com una altra cançó i, per tant, publica "El rei Herodes" i "Maria tallava i cosia", totes dues recollides l'any 1918.

La cançó també apareix a l'Obra del Cançoner popular, recollida l'any 1927 a Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà) i amb el nom de Cançó de Nadal.

Maria Teresa Pellicer va anar a col·legi fins als 14 anys, va aprendre de cosir i va treballar en diverses fàbriques d'anxova de l'Escala, es va casar i va tenir un fill. La seva àvia va morir quan ella tenia 10 anys, però durant aquest curt període, i amb una memòria prodigiosa, va aprendre una mar de cançons prop de l'àvia "de sensibilitat fina i endolcida", en paraules de la mestra i folklorista Palmira Jaquetti (que l'havia entrevistat en una de les missions de recerca de l'Obra del Cançoner Popular l'any 1929).


* Aquest enregistrament ha estat realitzat per Ramon Manent i Folch i Lurdes Boix i Llonch durant el 2008 i inclós dintre el CD "Cançons tradicionals catalanes a l'Escala" editat pel Museu de l'Anxova i de la Sal de l'Ajuntament de l'Escala. El podreu adquirir al mateix museu.

MATERIAL CEDIT PER:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada