El senyor Ramon

Nom: Joan Masó i Triola
Data de naixement:  14/05/1944 (Vilamarí - Pla de l'Estany)
Població: Vilamalla
On la va aprendre: A St. Esteve de Guialbes, pel carrer
Lletra:

El senyor Ramon
enganya les criades,
el senyor Ramon
enganya a tot el món.


Les pobres criades
quan se’n van al llit,
tururut, tururut,
qui gemega ja ha rebut.
Observacions: La primera referència que hem trobat és a "Jochs de la infancia"(1874) de Francesc de Sales Maspons i Labrós, on es recull la cançó:


Pel que hem trobat també l'any 1904 dintre la Revista mensual "Catalunya", la cançó només estava formada per aquests quatre versos, tot i que es coneixien altres històries del senyor Ramon:

"Lo senyor Ramon
és un home gros,
va per les teulades
rosegant un ós.
La seua senyora
es molt delicada,
no menja tunyina
no cosa salada,
sino confitura
qu'es cosa de gana".

Pel que fa als dos darrers versos de la cançó ("tururut, tururut, qui gemega ja ha rebut") sabem que estan inspirats en la cançó i "Ball del tururut" (una variant del ball de St. Ferriol), segons es recull al "Diccionari de la dansa, dels entremesos i dels instruments de música i sonadors" (1936), de Francesc Pujol i Joan Amades:

 "En el ball del tururut,
qui gemega ja ha rebut".

L'any 1894 es va estrenar al Teatre Romea de Barcelona la "Cansó del tururut - comèdia en tres actes", adaptació d'una comèdia francesa a càrrec d'Eduard Aulés, i per altra banda, també existeix un cuplet dels anys 20 amb el nom de "La cançó del tururut" de Rossend Llurba (lletra) i J. Lito -Francisco Codoñer- (música).

També l'any 1922 al Teatre Apolo de Barcelona es va estrenar "El Senyor Ramon enganya les criades: comèdia dramàtica en tres actes" on utilitzava també la cançó popular "El senyor Ramon...".

No hem trobat però exactament quan i per què van ajuntar-se aquests versos, però a la revista "L'esquella de la Torratxa" del desembre del 1937, ja trobem la següent lletra:

"El senyor Ramon 
enganya les criades.
El senyor Ramon
enganya tot el món.
Les pobres criades
quan se'n van al llit,
la camisa curta
i el cul eixerit.
Tururut, tururut,
qui gemega ja ha rebut"


* Entrevista realitzada per Xavier Masó i Morales, el març de 2013, dintre el projecte Folklore de l'Escola El Far d'Empordà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada