Les caramelles d'en Salvi Dou

 

Nom: Joan Arnau i Serra
Data de naixement:  1941 (Les Planes d'Hostoles)
Població: Les Planes d'Hostoles
On la va aprendre: la cantava la mainada per caramelles al poble de Les Planes
Caramelles d'en Salvi Dou

Lletra:

Déu vos guard gent d'eixa casa
i de tot aquest veral,
venim a cantar a la Pasqua,
que és la festa que més val.

No venim a cercar nines
perquè encara som molt xics,
però si ens doneu moltes coses
quedarem molt agraïts.

Alabant a les que ens donin
i a les altres al revés,
els fadrinets de cap d'ala
cantarem quina val més.

Poseu ous a la cistella,
poseu-n'hi tants com vulgueu,
si són tretze per dotzena
no ens fa res que us desconteu.

Si en el niu no hi ha niada,
de tot cor ens conformem,
ia podeu portar gallines
que també les repleguem.

Botifarres barrejades
i bon vi per traguejar;
tot això són coses bones
per la gresca de demà.

La cançó ja és acabada,
perdoneu si us hem ofès,
que si hem demanat massa
no ens fa res que ens doneu més.

La cançó ia és acabada,
n'estem cansadets també,
doncs passeu felices festes
i que tot us vagi bé.Observacions: És una cançó local de caramelles creada per en Salvi Dou (Salvi Amagat i Tarrés). En Salvi, pagès, poeta, cantaire i posteriorment fins i tot alcalde de Les Planes d'Hostoles, havia estat entrevistat l'any 1922 per una de les missions de recerca de l'Obra del Cançoner Popular d'en Joan Llongueres i en Joan Tomàs. D'ell en deien:

En Salvi Amagat és, ell mateix, un poeta espontani i un cantaire que fa cançons. Es veu que ha llegit moltes poesies de Mossèn Cinto Verdaguer, i no deixa d’ésser curiós el fet de qué, dient-se ell republicà i home d’ideals avançats, cada any, per Nadal, fa alguna cançó nova per l’adoració i ell mateix l’ensenya a la mainada que va a l’església.

Posseïm els textos d’algunes d’aquestes cançons, que hem cregut interessant d’incloure en el present recull, en els quals es revela un bon estil de poeta. Algunes vegades ell mateix troba una melodia de caient popular, altres vegades adopta els seus textos a melodies ja conegudes. En Salvi cantava amb molta justesa i bell estil. Tenia un timbre de veu agradable i sabia donar expresió a les seves cançons. No mancà ni un sol dia a la Casa de la Vila i es pot dir que fou ell l’eix a l’entorn del qual giraven tots els cantaires.De fons, se sent cantar també en Narcís Matas i Sabater (Ciset Barraquer), present en el moment de l'entrevista.

A Les Planes d'Hostoles hi havia dos grups que sortien a cantar per Pasqua: el grup de caramelles i el dels gotxaires del Roser (que cantaven els goigs de la Mare de Déu).

En Joan també explica que hi havia una estrofa per quan la gent de les cases no donaven prou menjar, que acabava dient:

"... Déu us mati les gallines
i us tregui els ulls del cap". 


Joan Arnau i Serra és nascut a les Planes l’any 1941. Va estudiar als Fossos de Figueres i a l’Escola d’Enginyers de Terrassa. Del 1960 fins el 2000 va treballar de Topògraf i Tècnic en disseny gràfic col.legiat, sobretot en l’apartat de replanteig i control d’Obra Pública.

Al 2001 i ja retirat del camp laboral, juntament amb Jaume Arnella investiga i reprodueix les cançons recollides a les Planes l’any 1922 pels mestres Joan Tomàs i Joan Llongueras i les presenten en públic durant sis anys, amb el nom de LES PLANES 1922.

Actualment, està a punt d’editar els seus segon i tercer llibres sobre Les Planes, amb els títols de "Llegendes de les Planes d’Hostoles i altres romanços" i "Avui que encara la memòria no em falla". 

* Enregistrament realitzat l'any 2005 per Jaume Arnella i París i Joan Arnau i Serra. L'enregistrament, la fotografia i tota la informació biogràfica ha estat proporcionada pel mateix Joan Arnau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada