La calàndria

 

Nom: Joan Arnau i Serra
Data de naixement:  1941 (Les Planes d'Hostoles)
Població: Les Planes d'Hostoles
On la va aprendre: de l'àvia i del pare
La calàndria


Lletra:

Calàndria, no cantis tant

que a ne mi me'n causes penes.
Calàndria, no cantis tant
que a ne mi me'n causes penes.

A mi em tens el cor robat
i l'enteniment lligat
amb fortes cadenes.
Ai, trist de mi,
que per mi en són pena.Observacions: Trobem una cançó anomenada "El alba" al Romancerillo catalán (1882), de Milà i Fontanals, amb aquesta lletra referida a una calàndria (ocell):

La calandria va cantant
que'l dia (alba?) va declarant
que venia'l dia...

Qui l'ha treta la cançó
no s'anomena,
que n'és fill de l'Empordà,
filador de seda;
ara habita a Manresa.

Per altra banda, a la tercera sèrie del Cançoner Popular (1907), Aureli Capmany en recull una -"La Calàndria"- amb alguns versos finals molts semblants a la que presentem aquí.

"... Jo no vui altre fadrí
sinó'l que a mi'm festeja,
que me'n té lo cor robat
y l'enteniment lligat
ab gans cadenes,
ay! que per mi són crudels penes".

A l'Obra del Cançoner Popular, l'any 1922 se'n recollida una versió a Les Planes d'Hostoles mateix (cantada per Teresa Turon i Rigau) i més tard, l'any 1923, també una altra cantada per Maria Plangomà i Sobiràs (d'algun poble de la Garrotxa que no hem sabut trobar) amb el nom de "Empresonada perquè no es casi". També l'any 1931 se'n recollida una versió a St. Climent de Llobregat.

Joan Amades també en recull una versió diferent al Folklore de Catalunya - Cançoner i explica que era una cançó molt cantada pels oliveters de Montserrat i pels collidors de safrà de la Baixa Segarra i d'Igualada.

"La Calàndria" també és el títol d'algunes sardanes de  compositors com Pep Ventura o Vicens Bou.
 

Joan Arnau i Serra és nascut a les Planes l’any 1941. Va estudiar als Fossos de Figueres i a l’Escola d’Enginyers de Terrassa. Del 1960 fins el 2000 va treballar de Topògraf i Tècnic en disseny gràfic col.legiat, sobretot en l’apartat de replanteig i control d’Obra Pública.

Al 2001 i ja retirat del camp laboral, juntament amb Jaume Arnella investiga i reprodueix les cançons recollides a les Planes l’any 1922 pels mestres Joan Tomàs i Joan Llongueras i les presenten en públic durant sis anys, amb el nom de LES PLANES 1922.

Actualment, està a punt d’editar els seus segon i tercer llibres sobre Les Planes, amb els títols de "Llegendes de les Planes d’Hostoles i altres romanços" i "Avui que encara la memòria no em falla". 

* Enregistrament realitzat el juliol de 2013 per Joan Arnau i Serra. L'enregistrament, la fotografia i tota la informació biogràfica ha estat proporcionada per ell mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada