En Jan petit

Nom: Carme Cortada i Juanola
Data de naixement:  10/05/1937 (Figueres)
Població: Boadella d'Empordà
On la va aprendre: De sentir-les a casa del seu pare, figuerenc. En sabia moltes.


En Jan petit

Lletra:

En Jan petit con balla,
balla, balla, balla.
En Jan petit con balla,
balla amb el dit, dit, dit,
aixís balla en Jan petit.Observacions: Aquesta cançó la recull Joan Amades l'any 1924, amb el títol de "Jan petit", a Cardedeu.

Trobem diverses versions d'aquesta cançó-dansa en diverses llengües: bretó, occità, francès, basc...

Amades explica que es tracta "... d'un joc o ballet conegut i cantat per tota la carena pirinenca i ben enllà de la costa atlàntica. Es fa de dues maneres: en una d'elles els cantaires es toquen les parts del cos a mesura que les van anomenant o bé les fan tocar a terra; en l'altra, com en l'anterior, es van traient peces de roba a cada nova posada fins a quedar sense cap peça absolutament. I aleshores salten i boten a desdir al ritme de la tonada...".

A principis del s.XX a Cardedeu encara es ballava aquesta versió de caire més eròtic, on el sentit del dit "sembla que era un altre de ben diferent, de fonètica gairebé igual".

Pel que fa a l'origen de la cançó, s'explica que pot provenir del s.XVII: Jan Petit era un pagès occità que a la revolta dels Crocants va liderar l'enfrontament contra el rei francès Lluís XIV. Se'l va arrestar i torturar a la roda, on el botxí li anava trencant els ossos, un per un.


* Entrevista realitzada per Robert Pellicer i Viader, l'hivern de 2003. Informació i enregistrament facilitat per Anna Vila i Font amb la col·laboració de Núria Trobajo i Pujades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada