Els goigs del Roser (Les Planes)

 

Nom: Joan Arnau i Serra
Data de naixement:  1941 (Les Planes d'Hostoles)
Població: Les Planes d'Hostoles
On les va aprendre: les cantaven els gotxaires del Roser pel poble
Goigs del Roser (Les Planes d'Hostoles) 1

Goigs del Roser (Les Planes d'Hostoles) 2
Lletra:

Versió 1a:
Vostres goits amb gran plaer
i cantarem Verge Maria,
és la vostra senyoria,
és la Verge del Roser.

Versió 2a:
Vostres goits amb gran plaer,
cantarem Verge Maria,
puix la vostra senyoria,
és la Verge del Roser.


Observacions:  Els goigs del Roser són dels més antics i estan extesos arreu de Catalunya. Les Confraries del Roser (Mare de Déu del Roser), en molts llocs comandades per dones, eren les encarregades d'organitzar la Festa del Roser i de cantar els goigs a la Verge. Al bloc de "Goigs i devocions populars" trobem uns quants exemples d'aquests goigs.

En aquestes dues gravacions que presentem i de fons, se sent cantar també en Narcís Matas i Sabater (Ciset Barraquer), present en el moment de l'entrevista.

A Les Planes d'Hostoles hi havia dos grups que sortien a cantar per Pasqua: el grup de caramelles i el dels gotxaires del Roser (que cantaven els goigs de la Mare de Déu). La segona versió l'entonaven sobretot els tenors un cop havien begut (vi) i berenat a les cases.

Joan Arnau i Serra és nascut a les Planes l’any 1941. Va estudiar als Fossos de Figueres i a l’Escola d’Enginyers de Terrassa. Del 1960 fins el 2000 va treballar de Topògraf i Tècnic en disseny gràfic col.legiat, sobretot en l’apartat de replanteig i control d’Obra Pública.

Al 2001 i ja retirat del camp laboral, juntament amb Jaume Arnella investiga i reprodueix les cançons recollides a les Planes l’any 1922 pels mestres Joan Tomàs i Joan Llongueras i les presenten en públic durant sis anys, amb el nom de LES PLANES 1922.

Actualment, està a punt d’editar els seus segon i tercer llibres sobre Les Planes, amb els títols de "Llegendes de les Planes d’Hostoles i altres romanços" i "Avui que encara la memòria no em falla". 

* Enregistrament realitzat l'any 2005 per Jaume Arnella i París i Joan Arnau i Serra. L'enregistrament, la fotografia i tota la informació biogràfica ha estat proporcionada pel mateix Joan Arnau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada