El petit vailet
Nom: Isabel Expósito i Martí
Data de naixement: 1921 (Les Planes d'Hostoles - Garrotxa)
Població: Les Planes d'Hostoles
On la va aprendre: Del seu pare, en Lluís "Xiconic"


Lletra:

El petit vailet
al matí es llevà,
en 'gafa l'arada
i a llaurar se'n va.
Petit vailet,
a rega vermellet, ençà.

La mestressa és jove
i els porta esmorzar:
un tupí de sopes
i un crostó de pa.
Petit vailet,
alegra vermellet encet.

I una botelleta
per a xerricar
fes-te ençà vailet,
fes-te ençà a esmorzar.

No en pot ser mestressa,
m'estimo més llaurar.
Aquest camp que llauro
l'hauré de conruar.
Petit vailet,
a rega vermellet, ençà.

Les tres-centes lliures
que m'haureu de dar,
me les vau prometre
quan em vau llogar.
Petit vailet,
a rega vermellet, ençà.
Observacions: És una cançó tradicional recollida en diversos cançoners d'arreu de Catalunya amb diferents variants i estrofes. La referència més antiga que trobem està recollida per Jacint Verdaguer abans de l'any 1868, a Riudeperes (Osona). Apareix al llibre "Cançons catalanes recollides per Jacint Verdaguer i acompanyades amb enregistraments del GRFO". 

També l'any 1871, apareix recollida al volum tercer de "Cansons de la terra: Cants Populars Catalans" de Francesc Pelagi Briz

Joan Amades explica que és un ball rodó de nenes provinent d'una dansa-cerimònia femenina que es ballava al voltant d'un minyó i que estava encaminada a afavorir la sembra. Molts cançoners la publiquen doncs com a cançó de caràcter infantil.

Tot i així, tal i com explica Jaume Ayats al llibre "Explica'm una cançó - 20 tradicionals catalanes", només cal fixar-s'hi una mica per veure que es tracta d'una balada de caràcter eròtic i sobre un cornut -com tantes d'altres-. Es cantava sobretot per carnestoltes i en ambients de taverna.

Hem trobat també dues versions on apareix una variant de l'estrofa 4, al volum IV del Cançoner Popular de Mallorca (1975) amb el nom de "Aquest camp d'herbetes" i "Al camp de Massena".


L'Isabel Expósito va néixer a les Planes l’any 1921. El seu pare, Lluis Expósito “Xiconic” que fou soldat a la guerra de Filipines i que va col·laborar l’any 1922 al recull de cançons dels mestres Tomàs i Llongueras,  li va ensenyar totes les cançons que canta. Treballadora fabril fins que va deixar el treball per cuidar la seva germana i la seva mare. 


* Gravació realitzada l'any 2005 per Joan Arnau i Serra.  L'enregistrament, la fotografia i tota la informació biogràfica ens l'ha proporcionat ell mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada