El petit vailet

Nom: Flora Sala i Salart (Floreta de Can Tonet - floretadecantonet@gmail.com)
Data de naixement: 19/10/1921
Població: Fornells de la Selva
On la va aprendre: la cantava a l'escola, fent rotllana.


Lletra:

El petit vailet se'n 'xeca a la matinada
'gafa l'arada i se'n va a llaurar.

La mestressa jove li'n duu l'esmorzar:
un tupí de sopes i un crostó de pa.

I allà baix a l'era una font n'hi ha
pel que vulgui beure s'ha d'ajonellar.

De jonolls a terra i el porró a la mà.


Observacions: És una cançó tradicional recollida en diversos cançoners d'arreu de Catalunya amb diferents variants i estrofes. La referència més antiga que trobem està recollida per Jacint Verdaguer abans de l'any 1868, a Riudeperes (Osona). Apareix al llibre "Cançons catalanes recollides per Jacint Verdaguer i acompanyades amb enregistraments del GRFO". 

També l'any 1871, apareix recollida al volum tercer de "Cansons de la terra: Cants Populars Catalans" de Francesc Pelagi Briz

Joan Amades explica que és un ball rodó de nenes provinent d'una dansa-cerimònia femenina que es ballava al voltant d'un minyó i que estava encaminada a afavorir la sembra. Molts cançoners la publiquen doncs com a cançó de caràcter infantil.

Tot i així, tal i com explica Jaume Ayats al llibre "Explica'm una cançó - 20 tradicionals catalanes", es tracta d'una balada de caràcter eròtic i sobre un cornut -com tantes d'altres-. S'havia cantat sobretot per carnestoltes i en ambients de taverna.

Hem trobat també dues versions on apareixen una estrofa molt semblant a la 3a, al volum IV del Cançoner Popular de Mallorca (1975) amb el nom de "Aquest camp d'herbetes" i "Al camp de Massena".* Entrevista realitzada per Arcadi Juncosa i Albert Massip, el gener de 2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada