La Taitona

 


Nom: Joan Olivas i Coll
Data de naixement: 15/08/1925
Població: Banyoles
On la va aprendre: de gent de teatre i en festes populars.
Lletra:

Escolta Taitona,
Taitona del meu cor,
escolta una estona
el vals de l'amor.
No siguis ingrata,
no em facis patir,
de tant que t'estimo,
em faràs morir.

I de cap a cap del carrer,
quan te veig al passar,
només faig que suspirar.
I de cap a cap del carrer,
quan te veig al passar,
només faig que suspirar.


Mira que estic magre,
mira que estic sec,
pateixo cor agre,
no menjo ni bec.
Passo les estones
pensant sols en tu,
de tant que t'estimo,
em llevo dejú.

I de cap a cap del carrer...


Ai Taitona, Taitona estimada,
ai Taitona no em facis patir.
Ai Taitona de tant que t’estimo,
de tant que t’estimo em faràs morir!
Ai sí!
Observacions:  Cançó popular cantada en ambients de taverna i d'excursionisme amb un origen incert, situat segurament a finals del s.XIX.

La primera notícia que en tenim és un poema dins el setmanari satíric barceloní "L'Esquella de la Torratxa" del 20 d'octubre de l'any 1883 on es parla de la "Titona":També a la Catalunya Nord és una cançó popular coneguda com "La Titona" o "Ai, Titona" i que actualment sol cantar-se per caramelles o "Goigs dels ous" com ells anomenen. Aquí en tenim un exemple. I aquí n'adjuntem la lletra que canten:


Segons hem trobat a la tesi doctoral de Clara Vilarassa "La particularitat rossellonesa a través de Carles Grandó", aquest poeta i activista de Perpinyà en recollia una estrofa l'any 1919 al seu treball "El sotadialecte català de Perpinyà i de la Plana de Rosselló".

Al gener del 1963 en trobem una referència a la revista "Horizontes" de Banyoles:El grup La Trinca en publicava una versió l'any 1977 dintre l'àlbum "Vestits de milionaris" amb el nom de Tetona. L'any següent, Artur Blasco la recollida a Ansovell (Alt Urgell) amb el nom de "La Teitona", que ha recopilat més tard al volum II de "A peu pels camins dels cançoner". Al 1979 el grup Cap de Creus però també Els Pescadors de l'Escala en van publicar una altra versió.

Molt més tard, l'any 1996, el cantautor rossellonès Jordi Barre publicava el disc "Tradicionals" que també n'incloïa una versió.* Entrevista realitzada per Albert Massip, el setembre de 2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada